O nas

Lubimy gotować i lubimy jeść.

Nie jesteśmy snobkami kulinarnymi i nie mamy aż tak wyrobionego podniebienia, by odróżnić liguryjską oliwę od oliwy pochodzącej z Toskanii, ale lubimy dobrze zjeść, nie tylko w domu. Uważamy wręcz, że danie przygotowane przez kogoś specjalnie dla nas, zawsze lepiej smakuje. Dlatego chętnie wychodzimy do restauracji, barów, kawiarni i równie chętnie podzielimy się naszymi spostrzeżeniami.

Nie jesteśmy bardzo wybredne, ale znamy smak domowego pieczywa, jajek od naprawdę szczęśliwych kur i prawdziwej wędzonej szynki. Marzymy o tym, by stało się to powszechnie dostępne. Nieobce są nam pojęcia slow-food, żywnościokilometry oraz kuchnia lokalna i sezonowa, ale nie jesteśmy szczególnie pryncypialne, bo w naszych szafkach zawsze znajdzie się brązowy cukier i oliwki, a trudno uznać je za produkt polski.

Nie walczymy z fast foodami, ale same raczej nie odwiedzamy takich przybytków. Nie smakują nam. Dobre jedzenie trochę nas rozpieściło.

Nie boimy się eksperymentów, nie oczekujemy genialnego dania głównego za piętnaście złotych, ale też nie akceptujemy zupek z proszku ani sałatki greckiej z kapustą pekińską i majonezem.

I cały czas się uczymy.

Anka i Marta

smaki3miasta(at)gmail.com